Nieuws.

Weer een succesvol weekend voor oranje

Bij de Superprestige-opener in Gieten stond er weer geen maat op de Nederlandse elite-renners: bij de vrouwen boekte Annemarie Worst haar eerste internationale zege in deze categorie en bij de mannen torende Europees kampioen Mathieu van der Poel opnieuw boven de concurrentie uit. En dat ondanks een enkelblessure, die hem zaterdag nog tot opgeven noopte in Lokeren.

Dat was misschien nog wel de grootste winst van het afgelopen weekeinde: de opgezwollen enkel van Van der Poel bleek niet gebroken. Het was ‘slechts’ een verrekking van de enkelband van zijn rechtervoet. De start in Gieten was wel onzeker, maar het koelen met ijs en het intapen van de getroffen enkel bleken voldoende perspectief te geven om in ieder geval te kunnen starten. Vooraf werd nog gesproken van de schade beperken, maar in de praktijk bleek de sportieve lat veel hoger te liggen. In ronde twee snelde Van der Poel weg bij zijn laatst overgebleven metgezel Wout van Aert en vervolgens soleerde hij in zijn tweede crossweekeinde naar zijn derde zege van het seizoen. “De Europees kampioen had niet het idee dat hij op één been de wedstrijd gewonnen had. “Nee, ik was uiteindelijk in mijn normale vorm. Feit is dat het parcours in Gieten mij enorm ligt, ik rijd hier graag en het publiek is superenthousiast. De hellingen volgen elkaar snel op en dat zorgt voor een hoge interval. Dat heb ik graag.”

Bij de vrouwen was de zege al even afgetekend voor Annemarie Worst. De Nunspeetse uit de formatie Steylaerts-777 reed halverwege de wedstrijd weg bij Marianne Vos op een oplopende zandstrook en liet de voormalig wereldkampoiene vervolgens haar hielen zien. Met een ruime voorsprong bereikte ze de streep in Gieten. Worst zelf was zeer content met de zege. “Dit is toch mijn eerste grote overwinning bij de elite-vrouwen” sprak de voormalig wereldkampioene bij de beloften-vrouwen (Bieles 2017). “Ik had vorige week al wel gemerkt dat ik goed was. Dit is pas mijn tweede volledige seizoen in het veld. Ik denk dat ik vorig jaar toch als leerjaar moet zien, nadat ik uit het mountainbiken ben overgekomen. Op dit moment heb ik meer inhoud in vergelijking met het verleden, ben ik technisch beter en ben ik meer ervaren.” Worst hoopt op het EK in Rosmalen ook te excelleren. “Ik wil graag een stabiel seizoen neerzetten – waarbij ik telkens op de top 5 mik – maar de kampioenschappen springen er wel uit voor mij. Het EK in Rosmalen is mijn eerste echte doel van de winter.”

Bij de beloften-vrouwen won Fleur Nagengast. De Drentse mocht al even tevreden zijn met het feit dat ze in de met de elite-vrouwen gecombineerde wedstrijd ook om de hoogste klasseringen mee streed. En één positie achter wereldkampioene Sanne Cant als achtste over de streep kwam. Daarmee stelt ze direct haar kandidatuur voor een podiumplaats en misschien wel de zege op het EK voor beloften-vrouwen op zondag 4 november. Bij de junioren tenslotte deed Luke Verburg lang voor de zege mee voordat hij zich tevrden stelde met de tweede positie. Hier won de Vlaming Witse Meeussen.

Tickets EK Veldrijden
Van 2-4 november staat het Autotron in Rosmalen (‘s-Hertogenbosch) in het teken van de Europese kampioenschappen veldrijden. Vele internationale toppers zoals Marianne Vos, Mathieu van der Poel, Wereldkampioenen Wout van Aert en Sanne Cant gaan strijden om de medailles. Tickets zijn al te koop vanaf 8 euro (kinderen t/m 12 jaar gratis toegang*) via www.ek-veldrijden.nl