Nieuws.

Sterk Nederlandse blok aast op goud, zilver en brons

Bondscoach Gerben de Knegt heeft vandaag de nationale selectie veldrijden bekendgemaakt voor de Europese kampioenschappen in Rosmalen. Deze vinden plaats op zondag 4 november. De verwachtingen zijn hooggespannen. “Bij de elite-mannen en vrouwen zijn wij uitgesproken favoriet voor de titel. In de overige categorieën hopen we mee te doen voor de medailles” zegt bondscoach Gerben de Knegt.

Bij de mannen zijn alle ogen gericht op Mathieu van der Poel, die titelverdediger is op het EK én in Rosmalen, waar hij vorig jaar de GP van Brabant op zijn naam bracht. Hij is in de Nederlandse ploeg de uitgesproken favoriet om zich in de strijd om het goud te mengen. De concurrentie komt voor hem traditiegetrouw uit Vlaanderen, waar een stevig blok Belgische concurrenten is afgevaardigd. Met wereldkampioen Wout van Aert voorop natuurlijk en ook voormalig Europees kampioen Toon Aerts toont vorm. Michael Vanthourenhout stond vorig jaar op het WK-podium en zou ook nu goed voor de dag willen komen. In Nederland worden met name Corné van Kessel en Lars van der Haar (vorig jaar tweede op het EK in Tabor) als outsiders voor een medaille gezien. Verder vaardigt De Knegt David van der Poel, Stan Godrie, Sieben Wouters, Joris NIeuwenhuis en Gosse van der Meer af. Mathieu van der Poel kende een goede generale in Ruddervoorde zondag. “Ik had een super goede dag. Ik trek met veel vertrouwen naar de Koppenberg en het EK” liet hij toen optekenen.

Bij de vrouwen is Marianne Vos een favoriet, maar bij de vrouwen is de top breed en worden de plekken op het podium regelmatig door anderen ingenomen. Behalve Vos is Annemarie Worst – de winnares in Gieten – de afgelopen periode een kanshebster gebleken. Maud Kaptheijns won vorig jaar de GP Brabant, maar zoekt nog naar haar vorm van vorige winter. Zonder de Noord-Amerikaanse vrouwen zal de tegenstand vooral komen van rensters als Sanne Cant, Kim van der Steene (België), Alice Maria Arzuffi, Eva Lechner (Italië), Christine Majerus (Luxemburg) en Helen Wyman en Nikki Brammeier (Groot-Brittannië). Bij Nederland starten behalve Vos, Worst en Kaptheijns ook Sophie de Boer, Denise Betsema, Geerte Hoeke en Lizzy Witlox. Vos won zondag in Ruddervoorde. “Heel mooi dat het wéér lukte. Het is een goede generale repetitie voor het Europees kampioenschap. Maar dan beginnen we opnieuw, met gelijke kansen voor iedereen.”

Voor de Nederlandse ploeg liggen er ook kansen bij de beloften-mannen (Jens Dekker, Maik van der Heijden), beloften-vrouwen (Ceylin del Carmen Alvarado, Fleur Nagengast, Inge van der Heijden, Manon Bakker) en de junioren (Pim Ronhaar en Luke Verburg). De complete Nederlandse selectie vind je hier: https://www.knwu.nl/nieuws/ek-selectie-veldrijden-bekend-2

Kom jij de crossers aanmoedigen? 
Vele internationale toppers gaan strijden voor de medailles. Laat je ook verrassen tijdens de diverse side-events en beleef het EK met presentaties van de grote wielermerken en het wielercafe! Tickets zijn al te koop vanaf 8 euro. Kinderen t/m 12 jaar gratis toegang. Voor meer informatie en tickets kijk snel op www.ek-veldrijden.nl.